Äkta Pad Thai – Så gör du den hemma 🥢

27

Trött på blek hämt-Pad Thai som bara smakar soja? Dags att uppleva den riktiga grejen! Med hemgjord Pad Thai får du en perfekt balans mellan sött, salt, syrligt och lite hetta – precis som på en trottoar i Bangkok.


Varför Pad Thai är så älskad världen över

Pad Thai är Thailands mest ikoniska street food – snabb, smakrik och fylld med kontraster. Nudlar möter krispiga grönsaker, umamibombig sås och friska tillbehör. Det är en rätt som kan varieras i oändlighet, men grunden är alltid densamma: en välbalanserad sås och snabba rörelser i en het panna.


Vad som gör den här versionen speciell

Till skillnad från många ”svenska” tolkningar av Pad Thai, innehåller det här receptet två klassiska ingredienser du inte får hoppa över om du vill komma nära originalet:

  • Picklad rädisa – eller preserved radish – ger en lätt syrlig sälta och djup i smaken. Den är vanlig i det thailändska köket och tillför något som annars lätt saknas i västerländska varianter. Du hittar den i asiatiska butiker, ofta vakuumförpackad i bit eller strimlad form.

  • Torkade räkor – små, salta smakbomber som smulas ner i woken och ger en umami-effekt utan att ta över. De doftar starkt, men i rätten balanseras de upp av tamarind, lime och socker. Ett måste för äktheten!


Så får du till den perfekta Pad Thai

Pad Thai lagas snabbt – så det gäller att vara förberedd. Här är några tips för att lyckas:

  • 🔪 Mise en place är A och O. Förbered alla ingredienser innan du börjar woka. Det går undan när värmen är hög!

  • 🧂 Smaka av såsen i förväg. Balansen mellan sälta (fiskås), syra (tamarind, lime) och sötma (palmsocker) är det viktigaste.

  • 🍗 Använd bikarbonat till kycklingen. Det gör köttet extra mört – ett gammalt restaurangknep du inte vill hoppa över.

  • 🔥 Woka på hög värme. Stek i omgångar om du gör stor mängd – annars kokar det istället för att få stekyta.


Vanliga frågor

Måste jag ha torkade räkor och picklad rädisa?
Tekniskt sett – nej. Men om du vill ha smaken som i Thailand är det ett klart ja. De ger djup och umami som annars saknas.

Vad kan jag använda i stället för tamarind?
Det går att ersätta med limejuice och lite extra socker, men smaken blir inte lika rund.

Kan jag byta ut kycklingen?
Ja! Räkor, tofu eller tempeh funkar också utmärkt.

Pad Thai

Glöm tråkig hämtmat – den här äkta Pad Thai med kyckling är full av smak och går snabbt att laga hemma! Perfekt balans mellan sött, salt, syrligt och lite hetta, precis som en riktig Pad Thai ska vara.
Servings 2 personer
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Total tid 35 minuter

Ingredienser

  • 250 gram Kycklingfile
  • 1 tsk Bikarbonat
  • 200 gram Risnudlar
  • 1 msk Torkade räkor
  • 1 msk Picklad rädisa
  • 2 st Ägg
  • 1 näve Böngroddar
  • 2 st Vitlöksklyftor

Pad Thai sås:

  • 3 msk Fiskås
  • 2 msk Tamarind
  • 1 st Palmsocker sten eller 1msk socker
  • 1 st Lime vi kör vår lime på sidan
  • en skvätt vatten
  • Sriracha efter smak

Topping:

  • Lime Klyfta
  • Chili flakes
  • Jordnötter

Instruktioner

  • Blötlägg risnudlar i ljummet vatten och marinera kycklingfilen i bikarbonat i 30 minuter.
  • Finhacka vitlök, rädisa och torkade räkor.
  • Blanda i samtliga ingredienser till såsen i en skål.
  • Häll i rikligt med olja i en het wokpanna och woka kycklingen (jag brukar skölja av kycklingen efter jag marinerat den i bikarbonat). Se till att röra om hela tiden.
    Tillsätt räkor, vitlök och rädisa till wokpannan.
  • För allt åt sidan i wokpannan och häll i lite mer olja. Knäck i två ägg och låt dom sätta sig lite. Blanda ihop allting och häll i dina nudlar och böngroddar ihop med en skvätt vatten. Tillsätt din Pad Thai Sås och woka under omrörning till att vätskan nästan är helt borta.
  • Serveras tillsammans med krossade jordnötter, lime klyfta och chili flakes.

Video

Calories: 661kcal
Måltid: lunch, middag
Kök: Thailändskt
Keyword: asiatiska köket, Kyckling, Nudlar, Pad thai, Risnudlar, thailändsk curry

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tyckte du om receptet?




Like 0
Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close