Biff med Bambuskott och Champinjoner
Biff med Bambuskott är en populär rätt i det kinesiska köket, älskad för sin smakrika kombination av möra köttbitar, krispiga bambuskott och saftiga champinjoner. Denna rätt är snabb att laga och full av autentiska smaker, och passar lika bra till vardags som vid festligare tillfällen.
Historisk Bakgrund
Rätten har sitt ursprung i det kinesiska köket, där woktekniken används för att bevara råvarornas naturliga textur och smak. Kombinationen av soja, ostronsås och bambuskott är typisk för det kantonesiska köket, där balans mellan sälta, sötma och umami är central. Med tiden har denna rätt blivit en favorit även i västerländska kinesiska restauranger, där dess enkla men smakrika profil tilltalar många.
Tips för en Perfekt Biff med Bambuskott och Champinjoner
1. Tunna köttbitar: För att få möra och jämnt tillagade köttbitar, lägg köttet i frysen 2-3 timmar innan du skär det. Använd en vass kniv eller mandolin för bästa resultat.
2. Rätt hetta: Se till att woken eller stekpannan är riktigt varm innan du börjar steka. Detta ger en fin yta på köttet och behåller saftigheten.
3. Balans i såsen: Smaka av såsen innan du häller den i woken. Om den känns för salt, tillsätt lite vatten; om den är för söt, balansera med lite mer soja.
Tycker du mer om kyckling så hittar du ett annat recept här!
Se även receptet på vår Youtubekanal!
Biff med Champinjoner & Bambuskott
Ingredienser
- 259 gram Ryggbiff
- 2 msk Ostronsås
- 2 msk Soja ljus
- 2 tsk Soja mörk
- 1 burk Bambuskott
- 6 styck Champinjoner
- 1 bit Ingefära kan hoppas
- 2 styck vitlöksklyftor
- 1-2 styck Salladslökar
- 1 tsk Msg
- 1-2 tsk Socker
- Maizena för att reda såsen
Instruktioner
- Skär ditt kött i tunna skivor och häll på lite soja och vitpeppar. Ett tips är att lägga in köttet i frysen några timmar i förväg då blir det lättare att skära. (jag använder mig oftast sv en mandolin)
- Skiva champinjoner och salladslök. Riv vitlök och ingefära.
- Blanda ihop sojan och ostronsåsen ihop med lite socker i en skål.
- Woka köttet i rikligt med olja och tillsätt sedan dina grönsaker och woka en minut. Häll sedan i din sås och tillsätt lite vatten. Red woken med maizena stärkelse eller mjöl. Serveras med Ris