Butter Chicken med eget Naan Bröd

17

 

Bättre än restaurang – Butter Chicken med eget naanbröd 🍛

Vill du laga indiskt hemma men tror att det är för svårt? Tänk om. Den här krämiga Butter Chicken med hemgjorda naanbröd är både enkel och vansinnigt god – och kommer slå det mesta du får ute på restaurang.


Butter Chicken – en indisk klassiker med rötter i Delhi

Butter Chicken, eller Murgh Makhani som den heter i Indien, har sitt ursprung i 1950-talets Delhi. Rätten skapades av kockar som inte ville slänga gårdagens kyckling och därför kokade den i en tomatbaserad sås med smör och grädde. Sedan dess har den spridits över hela världen – och blivit något av en dörröppnare till det indiska köket för många.


Därför ska du laga Butter Chicken själv

Till skillnad från många köpta versioner, där kycklingen simmar i en söt, orangeröd sås utan djup, gör du här en sås som verkligen smakar något. Genom att marinera kycklingen först, får du saftigare bitar och mer smak. Dessutom går kycklingen färdigt i såsen, vilket gör den ännu mörare.

Och inte nog med det – du bakar även dina egna naanbröd. På så vis får du bröd som är varma, fluffiga och med perfekt tuggmotstånd, utan onödiga tillsatser.


Vad gör detta recept extra speciellt?

  • 🧈 Den silkeslena såsen. Eftersom du mixar och silar såsen får du en textur som är både len och fyllig.

  • 🌶️ Kryddningen är på riktigt. Du använder en traditionell blandning med garam masala, gurkmeja, koriander och chili – inte genvägskryddor.

  • 🫓 Naanbröden gräddas som i Indien. Genom att använda gjutjärnspanna eller ugn på hög värme får du samma effekt som i en tandoor.


Tips för att lyckas

För att få till den där restaurangkänslan hemma, tänk på följande:

  • 👨‍🍳 Låt kycklingen marinera ordentligt. Minst 30 minuter – men gärna längre.

  • 🍅 Använd färska tomater i såsen. På så sätt får du en friskare, fylligare smak jämfört med tomatpuré.

  • 🧄 Toppa naanbröden med vitlök och persilja. Detta höjer smaken rejält – och doften i köket blir magisk.

  • 🔥 Grädda naan på hög värme. Annars får du inte de där fina brända bubblorna som gör dem så goda.


Vanliga frågor

Kan jag använda kycklinglår i stället för filé?
Absolut. Faktum är att lårkött ofta blir ännu saftigare.

Var hittar jag bockhornsklöverblad?
De finns i välsorterade orientaliska eller indiska butiker. Om du inte hittar det, kan du utesluta – men smaken blir ännu mer autentisk med.

Måste jag sila såsen?
Nej, men genom att göra det får du den där silkeslena konsistensen som verkligen förhöjer upplevelsen.


Sammanfattning

Butter Chicken är en rätt som kombinerar enkelhet med smakrikedom. Genom att laga den själv, får du inte bara bättre smak utan också full kontroll över ingredienserna. Tillsammans med nygräddat naan blir det en rätt som garanterat imponerar – både till vardag och helg.

Kort sagt: den här rätten är en perfekt introduktion till det indiska köket – men så god att den blir en stående favorit.

Butter Chicken med eget Naan Bröd

Butter Chicken, en av de mest älskade indiska rätterna, tillsammans med fluffiga hemgjorda naanbröd!
Servings 2 personer
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme

Ingredienser

Butter Chicken:

  • 2 st Kycklingfiléer
  • 1 msk Fet yoghurt
  • 1/2 st Citron
  • 4 st Tomater
  • 1 st Rödlök
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • 1 bit Ingefära som en tumme
  • 1 msk Bockhornsklöver blad Finns i orientaliska butiker
  • 1 st Grön chili
  • 1 1/2 dl Vispgrädde
  • 50 g Smör

Kryddblandning:

  • 1 msk Garam masala
  • 2 tsk Chilipulver eller paprikapulver
  • 1 tsk Gurkmeja
  • 1 tsk Korianderpulver

Naanbröd:

  • 250 gram Mjöl
  • 200 gram Yoghurt
  • 1/2 tsk Bikarbonat
  • 1/2 tsk Bakpulver
  • 1/2 tsk Salt

Instruktioner

Kycklingen:

  • Skiva kycklingen i bitar och låt marinera tillsammans med yoghurt, 2 vitlöksklyftor, hälften av ingefäran och saften från citronen.
    Tillsätt hälften av kryddblandningen, rör om och låt stå i minst 30 min.
  • Trä kycklingbitarna på grillspett och grilla eller stek dom så att dom får fin färg. Du kan också göra dom i ugnen 180 grader grill funktion 10 minuter. Skulle kycklingen inte vara helt färdig så gör det inget utan den kan gå färdigt i såsen sen.

Såsen:

  • Skiva rödlök och låt mjukna i en stekpanna på låg värme tillsammans med lite olja och en klick smör, detta tar ca 10 minuter.
    Lägg sedan i resten av ingefäran och vitlöken. Skiva chilin i större bitar och lägg i.
  • Låt allt gå en liten stund och tillsätt sedan tomat som du hackat i skivor och bockhornsklöverblad. Häll på en skvätt vatten och vispgrädden.
  • Mixa allt till en slät sås, medans du mixar så tillsätter du smöret. Sila av såsen för att göra den silkeslen. Tillsätt eventuellt mer citronsaft och salt. Smaka av.

Naan Bröd:

  • Blanda alla ingredienser till Naan brödet och knåda ihop till en deg, tillsätt mer mjöl om degen skulle vara för klibbig. Låt degen vila.
  • Dela upp brödet i 6 lika stora delar och forma till bollar. Kavla ut bollarna till avlånga naan bröd. Dom skall inte vara supertunna.
  • Grädda naanbröden i en torr gjutjärnspanna. Du kan även göra dom i ugnen på bakstål eller på en plåt. 250 grader.

Video

Anteckning

Tips:  Vill du göra Naan bröden ännu mer smakrika så kan du pensla på krossad vitlök och persilja innan gräddning. 
Måltid: middag
Kök: Indiskt
Keyword: Butter Chicken, Krämigt, Kyckling, Naan bröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tyckte du om receptet?




Like 0
Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close