Gyudon – Japansk Biff skål med Ris

107

Gyudon – Japansk Biffskål på 15 Minuter

Gyudon är en populär och smakrik japansk rätt som kombinerar tunt skuren entrecôte med lök i en umami-rik sås baserad på Soja, Sake, Mirin och Dashi. Det är den perfekta vardagsmåltiden – snabb, enkel och fylld med djupa smaker som får smaklökarna att jubla.

Vad som gör denna Gyudon så speciell

Med bara några få, men väl valda ingredienser lyckas Gyudon fånga den essens som japansk husmanskost handlar om: enkelhet och smak. Kombinationen av den möra entrecôten och den sötsalta såsen gör det här till en rätt du kommer vilja laga om och om igen.

Tips för en perfekt Gyudon

  1. Skär köttet tunt: För att få riktigt tunt kött som tillagas snabbt och jämnt kan du frysa köttet i några timmar innan du skär det. Att använda en mandolin är ett bra sätt att få jämna skivor.
  2. Dashi för djup umami: Dashi-pulver ger en autentisk umamismak. Om du inte har det hemma kan du använda kycklingbuljong som ett alternativ, men smaken blir då lite annorlunda.
  3. Servera med en äggula: För en extra krämig och fyllig textur kan du toppa din Gyudon med en rå äggula. Vill du ta det ett steg längre? Testa ett sous vide-ägg som tillagas i 65 grader i en timme för en perfekt konsistens.

Serveringstips

Gyudon serveras bäst på en bädd av ångande varmt ris, som suger upp den smakrika såsen. Garnera gärna med lite vårlök eller picklad ingefära för extra färg och fräschör.

En enkel, men elegant måltid

Det bästa med Gyudon är hur lätt den är att laga, samtidigt som den smakar som en avancerad rätt från en japansk restaurang. Perfekt för både hektiska vardagskvällar och när du vill imponera på middagsgäster utan att spendera timmar i köket.

Njut av en äkta japansk matupplevelse på bara 15 minuter!

Gyudon - Japansk Biff skål med ris

Gyudon är en klassisk japansk biffskål med tunt skuren entrecote, lök och en smakrik sås baserad på soja, sake, mirin och dashi.
Servings 2 personer
Prep Time 5 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 15 minutes

Ingredients

  • 300 gram Entrecote eller annan tunt skuren biff tex Entrecote
  • 1 hel lök
  • 1 msk Ingefära Tunt skuren
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk Dashi pulver kan bytas ut mot kycklingbuljong
  • 2 msk Soja
  • 2 msk Sake
  • 2 msk Mirin
  • 1 msk Socker

Instructions

  • Skiva Lök i tunna skivor och hacka ingefära lägg åt sidan
  • Skiva ditt kött så tunnt du kan. Ett tips är att lägga in köttet i frysen i 2 - 3 timmar så att den är fast och lättare att skära i. Jag brukar använda mig av en mandolin.
  • Häll i vatten, Soja Sake, Mirin i en stekpanna och tillsätt ditt dashi pulver och socker. Låt koka upp och tillsätt sedan din lök och ingefära. Koka i några minuter tills att löken blir mjuk.
  • Tillsätt ditt kött och låt allt koka tills att köttet är tillagat.
  • Serveras med ris och en ägg gula (eller ett ägg kokt på sous vide vis 65 grader i 1 timma)

Video

Course: lunch, middag
Cuisine: Japanskt
Keyword: Asiatiskt, Biffskål, Bowl, Japan, snabblagat

Join the Conversation

  1. Lotta Persson says:

    När blir det husmanskost? Det är för mycket asiatiskt…bryter förmodligen mot någon lag. kan man begära ut alla recept?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tyckte du om receptet?




Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close