Go Back

Äkta Bolognese

Den här autentiska Äkta bolognesen är långkokt till perfektion och packad med djupa smaker! Kalv- och fläskfärs får sjuda med rödvin, tomater och aromatiska grönsaker för en mustig och fyllig sås som smakar precis som i Italien.
Servings 6 pers
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Total tid 3 timmar 15 minuter

Ingredienser

  • 500 g Kalvfärs
  • 250 g Fläskfärs
  • 2 styck Lök eller en stor
  • 3 styck Selleristjälkar
  • 2 styck Morötter eller en stor
  • 3 msk Tomatpuré
  • 1/2 paket Passerad Tomat ett helt paket fungerar också bra
  • 1 Glas Rövin stort glas
  • 1 glas Fet mjölk litet glas
  • salt
  • Peppar

Instruktioner

  • Hacka din Sofritto som består av Lök, morötter och selleri till önskad storlek. Här hemma kör jag allt i en matberedare, detta fungerar perfekt för dom som är lite känsliga för bitar i maten.
  • Stek köttfärsen i en gryta eller stor stekpanna i olivolja tills att färsen får fin färg. Salta och peppra.
    Plocka ur färsen och låt din Sofritto svettas i fettet som kommit ur färsen i minst 5 minuter, tillsätt lite salt. Skulle det vara för lite fett så tillsätter du lite mer olivolja.
  • Häll tillbaka färsen och blanda ordentligt, lägg i din tomatpure och rör om.
  • Tillsätt ditt rödvin och låt vätskan koka koka bort ordentligt, häll i passerad tomat och 1/2 liter vatten.
    Nu ska din Bolognese få puttra på låg värme i minst 3 timmar. Du kan köra med ett lock på men jag själv brukar köra utan och tillsätta mer vätska under tidens gång.
    Du vill att det skall vara mycket vätska under själva koknings processen.
  • När bolegnesen är färdig så tillsätter du fet mjölk och låter den puttra några minuter till. Serveras med en bred pasta eller formad. Blanda pastan med köttfärssåsen är ett måste innan servering!
Måltid: lunch, middag
Kök: Italienskt
Keyword: Bolognese, italienska köket, Köttfärsås