Upptäck hemligheterna bakom att laga en äkta thailändsk gul curry precis som en mormor från Thailand skulle göra det
Servings 4personer
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagningstid 30 minuterminuter
Total tid 40 minuterminuter
Ingredienser
Kyckling / Biff / Räkor / Tofu(Vi använder oss av en hel kyckling)
3stFasta potatisar
4stTorkade limeblad
1-2mskFisksås(smaka av på slutet)
1-2mskPalmsocker(eller vanlig socker smaka av på slutet)
1/2kycklingbuljong(kan uteslutas)
1burk kokosmjölk
Redning till såsen
Currypasta
3stora scharlottenlökar
5stVitlöksklyftor
2-3stRöda chilis
1stCitrongräs stjälk
1tummeGalangal eller ingefära
1/2Lime saften och zest från en hel
2mskFisksås
1tskRäkpasta(kan uteslutas)
2mskvatten
1tskKorianderpulver
1tskMalen kummin(inte spiskummin)
1tskVitpeppar
2tskGurkmeja
Instruktioner
Currypastan
Banka citron gräs och ta bort de yttre lagret. Skiva i bitar. Skiva chili och ta eventuellt bort fröna först om du vill ha det mindre hett. Skär schalottenlök i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser till pastan i en mixer och mixa till en jämn smet.
Grytan
Skär upp ditt protein. Och skär potatisen i 2cm tjocka bitar.
Hetta upp rikligt med olja i en gryta och låt currypastan fräsa tills att den får en djupare gul färg. Tillsätt kokosmjölken och rör om.
Har du kött från en hel kyckling så tillsätter du först klubborna. Tillsätt din buljong och limebladen och låt koka i 10 - 15 minuter beroende på hur stora klubborna är. Tillsätt sedan din kycklingfilé och potatis, låt koka i 10 - 15 minuter till tills att kycklingen och potatis en färdig.
Smaka av med din fisksås och sockret red din curry om du vill ha den lite tjockare.. Servera med ris