Go Back

Gang garee gai – gul curry från Thailand

Upptäck hemligheterna bakom att laga en äkta thailändsk gul curry precis som en mormor från Thailand skulle göra det
Servings 4 personer
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 40 minuter

Ingredienser

  • Kyckling / Biff / Räkor / Tofu (Vi använder oss av en hel kyckling)
  • 3 st Fasta potatisar
  • 4 st Torkade limeblad
  • 1-2 msk Fisksås (smaka av på slutet)
  • 1-2 msk Palmsocker (eller vanlig socker smaka av på slutet)
  • 1/2 kycklingbuljong (kan uteslutas)
  • 1 burk kokosmjölk
  • Redning till såsen

Currypasta

  • 3 stora scharlottenlökar
  • 5 st Vitlöksklyftor
  • 2-3 st Röda chilis
  • 1 st Citrongräs stjälk
  • 1 tumme Galangal eller ingefära
  • 1/2 Lime saften och zest från en hel
  • 2 msk Fisksås
  • 1 tsk Räkpasta (kan uteslutas)
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk Korianderpulver
  • 1 tsk Malen kummin (inte spiskummin)
  • 1 tsk Vitpeppar
  • 2 tsk Gurkmeja

Instruktioner

Currypastan

  • Banka citron gräs och ta bort de yttre lagret. Skiva i bitar. Skiva chili och ta eventuellt bort fröna först om du vill ha det mindre hett. Skär schalottenlök i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser till pastan i en mixer och mixa till en jämn smet.

Grytan

  • Skär upp ditt protein. Och skär potatisen i 2cm tjocka bitar.
  • Hetta upp rikligt med olja i en gryta och låt currypastan fräsa tills att den får en djupare gul färg. Tillsätt kokosmjölken och rör om.
  • Har du kött från en hel kyckling så tillsätter du först klubborna. Tillsätt din buljong och limebladen och låt koka i 10 - 15 minuter beroende på hur stora klubborna är. Tillsätt sedan din kycklingfilé och potatis, låt koka i 10 - 15 minuter till tills att kycklingen och potatis en färdig.
  • Smaka av med din fisksås och sockret red din curry om du vill ha den lite tjockare.. Servera med ris

Video

Måltid: Huvudrätt, lunch, middag
Kök: asiatiskt, Thailändskt
Keyword: Curry, Kyckling, Thai curry, thailändsk curry