Go Back

Ugnsbakad Lax med Dill täcke och citron (med kall sås)

Här lagar vi Ugnsbakad lax med dill. salladslök och citron. Detta är galet gott och sköter sig själv i ugnen. Vi skivar dessutom lite smör över för att göra laxen extra saftig och smakrik. På sidan serveras det potatis och en trevlig kall sås.
Servings 4 personer
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 35 minuter

Ingredienser

Laxen

  • 1 bit Laxsida räkna ca 200 gram per person
  • 1 st kruka dill eller ett paket
  • 2-3 st salladslökar eller en knippe gräslök
  • 1/2 Citron
  • 50 gram Smör
  • salt
  • peppar

Kall sås

  • 3 dl Gräddfil, creme fraich eller Grekisk yoghurt
  • 2 msk Majonnäs
  • 2-3 msk Kapris
  • 1/2 citron
  • salladslök från satsen till laxen
  • dill från satsen till laxen
  • salt
  • peppar

Instruktioner

Laxen

  • Sätt på ugnen på 180 grader.
  • Lägg laxen på en ugnssäker form och salta och peppra.
  • Finhacka Dill och Salladslök, strö sedan över laxen men spara 1/3 del till såsen.
  • Hyvla smör med osthyvel och lägg på laxen.
  • Skiva citron och lägga på laxen.
  • Sätt in i mitten av ugnen och tillaga i 20 - 25 minuter till att laxen är färdig

Kall sås

  • Grovhacka kapris och blanda samtliga ingredienser.
  • Pressa i citron och låt stå tills att laxen är färdig

Video

Anteckning

Serveras med potatis eller ris och en trevlig sallad 
Måltid: Huvudrätt, lunch, middag
Kök: Svenskt
Keyword: fisk, kall sås, Lax, skolans fisk sås