Go Back

Västerbotten paj med kantareller

Här hittar ni en fantastisk Västerbottenpaj med kantareller, en perfekt kombination av fyllig västerbottenost och smakrika kantareller. Denna paj är ett måste på alla svenska festbord, oavsett om det är midsommar, kräftskiva eller julbord. Följ med när vi steg för steg går igenom hur du enkelt skapar denna klassiska rätt från grunden!
Servings 4 personer
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 50 minuter

Ingredienser

Fyllning:

  • 300 g Västerbottenost
  • 200 g Kantareller
  • 2 dl Grädde
  • 3 st Ägg
  • Salt
  • Peppar

Pajdeg:

  • 125 g Smör
  • 3 dl Mjöl
  • 1 msk Vatten
  • Salt

Instruktioner

  • Mixa mjöl och kylskåpskallt smör i en matberedare till en grynig massa. (självklart kan du även göra detta för hand.
  • Tillsätt vattnet och jobba ihop massan till en deg. Tryck sedan ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Lägg sedan in degen i frysen 30 minuter eller i kylen i minst en timme.
  • Förgrädda pajen i ugnen 200 grader i 10 minuter. Detta moment kan skippas men resulterar i en något mindre krispig pajdeg
  • Stek kantareller i en torr panna tills allt vatten försvinner. Tillsätt en klick smör och stek tills kantarellerna har fått en fin färg.
  • Vispa ägg och grädde i en dunke och tillsätt den rivna västerbottenosten. Salta och peppra.
  • Häll i fyllningen i pajskalet och tillsätt dina kantareller. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter på 200 grader.
  • Låt pajen svalna innan servering då blir den lättare att hantera. Servera gärna med gräddfil, gräslök och vill du lyxa till det så kan du även ha löjrom.
Måltid: buffe, lunch, middag, Smårätter
Kök: Svenskt
Keyword: kantareller, Paj, västerbottenost, Västerbottenpaj, västerbottenpaj med kantareller¨