Här hittar ni en fantastisk Västerbottenpaj med kantareller, en perfekt kombination av fyllig västerbottenost och smakrika kantareller. Denna paj är ett måste på alla svenska festbord, oavsett om det är midsommar, kräftskiva eller julbord. Följ med när vi steg för steg går igenom hur du enkelt skapar denna klassiska rätt från grunden!
Servings 4personer
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagningstid 35 minuterminuter
Total tid 50 minuterminuter
Ingredienser
Fyllning:
300gVästerbottenost
200gKantareller
2dlGrädde
3stÄgg
Salt
Peppar
Pajdeg:
125gSmör
3dlMjöl
1mskVatten
Salt
Instruktioner
Mixa mjöl och kylskåpskallt smör i en matberedare till en grynig massa. (självklart kan du även göra detta för hand.
Tillsätt vattnet och jobba ihop massan till en deg. Tryck sedan ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Lägg sedan in degen i frysen 30 minuter eller i kylen i minst en timme.
Förgrädda pajen i ugnen 200 grader i 10 minuter. Detta moment kan skippas men resulterar i en något mindre krispig pajdeg
Stek kantareller i en torr panna tills allt vatten försvinner. Tillsätt en klick smör och stek tills kantarellerna har fått en fin färg.
Vispa ägg och grädde i en dunke och tillsätt den rivna västerbottenosten. Salta och peppra.
Häll i fyllningen i pajskalet och tillsätt dina kantareller. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter på 200 grader.
Låt pajen svalna innan servering då blir den lättare att hantera. Servera gärna med gräddfil, gräslök och vill du lyxa till det så kan du även ha löjrom.
Måltid: buffe, lunch, middag, Smårätter
Kök: Svenskt
Keyword: kantareller, Paj, västerbottenost, Västerbottenpaj, västerbottenpaj med kantareller¨